Helmstar 75 WG este un erbicid sistemic, sulfonilureic aplicat în postemergență pentru combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de cereale păioase. Este absorbit prin frunze și rădăcini și este rapid translocat în întreaga plantă. Inhibă diviziunea celulară în vârfurile de creștere ale lăstarilor și rădăcinilor la buruienile sensibile. Creșterea buruienilor este oprită la câteva ore după aplicare, acestea nu se mai hrănesc, dar simptomele vizibile apar la 5-10 zile. Moartea buruienilor are loc după 15-25 zile de la aplicare.
Helmstar 75 WG are eficacitate maximă când este aplicat în perioada de creștere activă a buruienilor pe vreme caldă și umedă.

MOD DE UTILIZARE:

GRÂU
Helmstar 75WG se aplică primăvara din stadiul de 2 frunze ale culturii până la apariția frunzei stindard (între BBCH 12 și BBCH 39). Eficacitatea maximă se obține dacă buruienile cu frunza lată anuale sunt în stadiul de 2-4 frunze, iar cele perene în stadiul de rozetă.
Doza recomandată este 15-20 g/ha în funcție de momentul aplicării, gradul de infestare și faza de vegetație al buruienilor de combătut. Astfel, dacă buruienile sensibile au depășit stadiul de 2-4 frunze, sau spectrul de buruieni constă din specii mediu sensibile, se va aplica 20 g/ha.
Pentru combaterea buruienilor sensibile în stadiul optim, se recomandă doză de 15g/ha.

ORZ
Doza recomandată: 10-15 g/ha.
Pentru combaterea buruienilor sensibile se aplică 10 g/ha.
În caz de vreme secetoasă, în cazul buruienilor dificil de combătut, la infestare puternică cu pălămidă sau cu samulastră de floarea soarelui se recomandă aplicarea unei doze de 15 g/ha.

Atât la grâu cât și la orz, pentru o mai bună combatere a turiței, se poate amesteca în rezervor 15-20 g/ha Helmstar 75WG produse, care au ca și substanță activă fluroxipir, 0,3-0,4 l/ha produs comercial. Pentru a crește eficacitatea produsului pe dicotilele perene, se poate amesteca Helmstar 75WG cu bromoxinil sau 2,4 D, la 2/3 din doza normală.
Pentru combaterea buruienilor graminee, Helmstar 75WG se poate amesteca în rezervorul mașinii cu graminicide omologate la doza lor întreagă.
Este foarte importantă acoperirea integrală a foliajului cu soluția de stropit, de aceea în cazul în care buruienile au frunzele ceroase sau erbicidarea se face pe vreme secetoasă se recomandă folosirea unui surfactant.
Volumul de soluție la aplicarea terestră este între 200-400 l/ha;
Se aplică maxim 1 tratament pe an, nu mai târziu de apariția frunzei stindard.

SPECTRUL BURUIENILOR COMBĂTUTE (Lista parțială)
Specii sensibile
Știr – Amaranthus retroflexus, Neghină – Agrostema githago, Rocoină – Stelaria media, Mușețel sălbatic – Matricaria spp, Lungurică – Galeopsis tetrahit, Iarba grasă – Portulaca oleracea, Ridichea sălbatică – Raphanus raphanistrum, Muștar sălbatic – Sinapis arvensis, Traista ciobanului – Capsella bursa pastoris, Loboda sălbatică – Atriplex patula, Spanac sălbatic – Chenopodium album, Zârnă – Solanum nigrum, Mărgelușă – Lithospermum arvense, Hrișcă – Polygonum convolvulus, Macul sălbatic – Papaver rhoeas, Măcriș – Rumex spp, Punguliță – Thlaspi arvense, Măzăriche – Vicia spp, Păpădie – Taraxacum officinale, Troscot – Polygonum aviculare, Pălămidă – Cirsium arvense, Susai – Sonchus spp, Piciorul cocoșului – Rananculus arvensis

Buruieni mediu combătute
Albăstriță – Centaurea cyanus, Turiță lipicioasă – Galium aparine, Trei frați pătrați – Viola arvensis, Spălăcioasă – Senecio vulgaris

Buruieni rezistente
Fumăriță – Fumaria officinalis, Volbură – Convolvulus arvensis

COMPATIBILITATE
HELMSTAR 75WG poate fi amestecat cu alte erbicide și cu majoritatea fungicidelor, insecticidelor și
îngrășămintelor foliare, cu excepția celor cu reacție puternic alcalină sau acidă.

PREVENIREA DERIVEI
Evitați deriva soluției de stropit pe culturile alăturate sensibile precum sfecla pentru zahăr, rapiță, legume, cartof, pe suprafețele ce urmează a fi cultivate, sau cursurile de apă.
Nu stropiți când viteza vântului depășește 15 km/oră.

RESTRICȚII
Nu aplicați pe culturi care suferă de stres: secetă, temperaturi extreme, bălțire, infestate de insecte, deficiențe nutritive sau alți factori ce reduc creșterea.
Nu aplicați la cerealele supraînsămânțate cu ierburi, trifoi, alte leguminoase sau alte culturi cu frunză lată.
Nu aplicați la culturile hidroponice, la plante ornamentale, sau la alte plante cultivate în vase.
Nu aplicați pe solurile foarte nisipoase cu conținut foarte scăzut în materie organică.

 

Înainte de utilizarea produsului citiți cu atenție eticheta de pe ambalaj !