Fungicid Scala

Pret de la: 10,00 lei

Acumuleaza pana la 230 puncte.

Description

Date tehnice Fungicid Scala

• Substanță activă: 400 g/l pirimetanil
• Formulare: Suspensie concentrată
• Număr certificat omologare: 601PC / 30.06.2020

Avantaje Fungicid Scala

 

• Eficacitate ridicată printr-un mod complex de acțiune: de contact, activitate translaminară și acțiune sub formă de vapori
• Multiple posibilități de aplicare prin omologarea la o gamă variată de culturi (aplicare la culturi precum afinul pentru care există puține fungicide omologate)
• Mai multă flexibilitate: extinderea gamei de soluții pentru putregaiul cenușiu la vița de vie
• Soluție cu acțiune preventivă și curativă pentru combaterea rapănului la măr, poziționat în special la buton roz sau înainte de înflorit, când temperaturile sunt mai scăzute

Mod de acțiune Fungicid Scala

Scala® este un fungicid cu formulare lichidă, ce conține substanţa activă pirimetanil. Produsul Scala® se remarcă printr-un mod de acțiune complex: acțiune de contact, activitate translaminară și acțiune sub formă de vapori.

Produsul inhibă diferitele stadii de dezvoltare ale agentului patogen: germinarea sporilor, creșterea tubului germinativ și dezvoltarea miceliului, având performanţă superioară pe o scară mai largă de temperaturi. Scala® combate putregaiul cenușiu la vița de vie, arbuști fructiferi și legume, precum și rapănul la pomi fructiferi.

În ceea ce privește utilizarea produsului la pomi fructiferi: Datorită conţinutului de pirimetanil, produsul poate fi recomandat și pentru o utilizare curativă limitată până la 72 de ore după apariţia infecţiei fungice (în condiţiile utilizării unui sistem de avertizare a apariţiei rapănului).

Omologări Fungicid Scala

Măr
Boli combatute: Rapăn
Doza: 0.75 – 1 l/ha 

Păr, gutui, moșmon, afin canadian
Boli combatute: Rapăn
Doza: 0.75 – 1 l/ha

Vița de vie
Boli combatute: Putregaiul cenușiu
Doza: 2 l/ha

Căpșuni (câmp, sere și solarii)
Boli combatute: Putregaiul cenușiu
Doza: 2 l/ha

Zmeur, mur
Boli combatute: Putregaiul cenușiu
Doza: 2 l/ha

Coacăz, afin, agriș
Boli combatute: Putregaiul cenușiu
Doza: 2 l/ha

Morcov
Boli combatute: Alternarioză
Doza: 2 l/ha

Cucurbitacee cu coaja comestibilă (castravete, zucchini, dovlecei, etc.) în sere și solarii
Boli combatute: Putregaiul cenușiu
Doza: 2 l/ha

Tomate, vinete (câmp, sere și solarii)
Boli combatute: Putregaiul cenușiu
Doza: 2 l/ha

Ardei (sere și solarii)
Boli combatute: Putregaiul cenușiu
Doza: 2 l/ha

Salată și altele asemănătoare, inclusiv plante aromatice (sere și solarii)
Boli combatute: Putregaiul cenușiu
Doza: 2 l/ha

Plante ornamentale (bulbi de flori) (câmp, sere și solarii)
Boli combatute: Putregaiul cenușiu
Doza: 0.5 %

Plante ornamentale (inclusiv, arbuști ornamentali, plante din pepinieră forestieră, flori), câmp, sere și solarii
Boli combatute: Venturia Sphilocaea
Doza: 1.5 l/ha

Recomandări Fungicid Scala

Măr, păr, gutui, moșmon, afin canadian (pentru combaterea Venturia spp.) – produsul se aplică pe perioada de vegetație cuprinsă între BBCH 53 – 77, respectiv de la stadiul de deschidere a mugurelui floral (când frunzuliţele verzi acoperă florile vizibile) până la dezvoltarea fructelor (70% din mărimea finală a fructelor). Se pot aplica maxim 4 tratamente pe sezon la un interval de minimum 7 zile între aplicări.

Viță de vie – produsul se aplică pe perioada de vegetație cuprinsă între BBCH 61-85, respectiv de la începutul înfloritului până la coacerea strugurilor. Se poate aplica maxim 1 tratament pe sezon.

Căpșuni cultivați în câmp – produsul se aplică pe perioada de vegetație cuprinsă între BBCH 55-89, respectiv, de la dezvoltarea primelor inflorescențe, până la coacerea deplină a fructelor. Se pot aplica maxim 3 tratamente pe sezon, la un interval de 7-14 zile între aplicări.

Căpșuni în sere și solarii – produsul se aplică în perioada de vegetație cuprinsă între BBCH 55-89, respectiv, de la dezvoltarea primelor inflorescențe până la coacerea deplină a fructelor. Se pot aplica maxim 2 tratamente pe sezon, la un interval de 7-14 zile între aplicări.

Zmeur, mur – produsul se aplică în perioada de vegetație cuprinsă între BBCH 60-85, respectiv, de la înflorit – deschiderea primelor flori, până la coacerea fructelor. Se pot aplica maxim 2 tratamente pe sezon, la un interval de 7 zile între aplicări.

Coacăz, afin, agriș – produsul se aplică în perioada de vegetație cuprinsă între BBCH 60-79, respectiv, de la începutul înfloritului, până când fructele sunt dezvoltate în proporție de 90% din forma finală. Se pot aplica maxim 2 tratamente pe sezon, la un interval de 10 zile între aplicări.

Morcov – produsul se aplică în perioada de vegetație cuprinsă între BBCH 20-49, respectiv, din faza de 10 frunze până la stadiul în care rădăcina atinge dimensiunea și forma tipică. Se pot aplica maxim 2 tratamente pe sezon, la un intervade 10 zile între aplicări.

Cucurbitacee cu coajă comestibilă (castravete, zucchini, dovlecei, etc.) în sere și solarii – produsul se aplică în perioada de vegetație cuprinsă între BBCH 71-89, respectiv, de la faza de dezvoltare a fructelor, atunci când primele fructe de pe tulpina principală ating forma și dimensiunea finală, până la coacerea deplină a fructelor. Se pot aplica maxim 2 tratamente pe sezon, la un interval de 10 zile între aplicări.

Tomate, vinete, în câmp, sere și solarii – produsul se aplică în perioada de vegetație cuprinsă între BBCH 50-89, respectiv, de la începutul dezvoltării inflorescențelor (când prima inflorescență este vizibilă), până la coacerea deplină a fructelor (fructele au culoarea specifică soiului). Se pot aplica maxim 2 tratamente pe sezon, la un interval de 10 zile între aplicări.

Ardei cultivați în sere și solarii – produsul se aplică în perioada de vegetație cuprinsă între BBCH 50-89, respectiv, de la începutul dezvoltării inflorescențelor (când prima inflorescență este vizibilă), până la coacerea deplină a fructelor (fructele au culoarea specifică soiului). Se pot aplica maxim 2 tratamente pe sezon, la un interval de 10 zile între aplicări.

Salată și altele asemănătoare (inclusiv plante aromatice), în sere și solarii – produsul se aplică în perioada de vegetație cuprinsă între BBCH 10-47, respectiv, de la începutul dezvoltării primelor frunze (cotiledoanele complet desfăcute) până la atingerea a 70 % din forma finală, specifică soiului. Se pot aplica maxim 2 tratamente pe sezon, la un interval de 10-14 zile între aplicări.

Plante ornamentale (bulbi de flori) în câmp, sere și solarii – produsul se aplică la BBCH 00, respectiv, înaintea plantării bulbilor. Se poate aplica maxim 1 tratament pe sezon.

Plante ornamentale (inclusiv, arbuști ornamentali, plante din pepinieră forestieră, flori), în câmp, sere și solarii – produsul se aplică în perioada de vegetație cuprinsă între BBCH 56-69, respectiv, de la dezvoltarea inflorescențelor vizibile până la sfârșitul înfloritului. Se pot aplica maxim 3 tratamente pe sezon, la un interval de 7 zile între aplicări.

Timp de pauză

• Măr, păr, gutui, moșmon, afin canadian – 7 zile;
• Viță de vie – 28 zile;
• Căpșuni cultivați în câmp – 3 zile;
• Căpșuni în sere și solarii – 3 zile;
• Zmeur, mur – 3 zile;
• Coacăz, afin, agriș – 3 zile;
• Morcov – 21 zile;
• Castravete, zucchini, dovlecel, în sere și solarii – 3 zile;
• Tomate, vinete, în câmp, sere și solarii – 3 zile;
• Ardei în sere și solarii – 3 zile;
• Salată și altele asemănătoare (inclusiv plante aromatice), în sere și solarii – 14 zile.

Pregatirea soluției

Înainte de utilizare agitați bine produsul. Se umple rezervorul maşinii de tratat până la jumătate cu apă, se adaugă cantitatea adecvată de produs, și apoi se completează cu restul de apă. Se va agita bine soluția de stropit în timpul umplerii şi aplicării.

Tehnica de aplicare

Se pot folosi echipamente terestre pentru aplicarea în câmp sau în plantaţii pomicole/viticole sau echipamente manuale pentru sere și solarii, utilizate în mod obişnuit la culturile sus menţionate. Se vor utiliza duze specifice aplicării fungicidelor. Volumul de soluţie utilizat este în funcţie de echipamentul folosit și de cultură și poate fi cuprins între 200 – 2000 l/ha.

Compatibilitate

Scala este în general miscibil cu insecticide şi fungicide, precum şi cu îngrăşăminte foliare. Este însă recomandată utilizarea integrală a acestor eventuale amestecuri, imediat după pregătire. Pentru o folosire corectă, consultaţi tabelele de compatibilităţi.

Curațarea echipamentului

Utilajele vor fi spalate cu jet de presiune, in zone special amenajate, prevazute cu baze de inactivare a pesticidelor din apele de spalare.

Măsuri de igienă si protecţia muncii

A se evita contactul cu pielea, ochii şi îmbrăcămintea. În timpul lucrului se poartă obligatoriu echipament de protecţie. Utilizați îmbrăcăminte de protecție individuală. Nu inspirați vaporii/aerosolii. Păstraţi separat îmbrăcămintea de lucru. Aerisire și ventilare suficientă a locului de muncă și de depozitare.

Nu mâncaţi, nu beţi şi nu fumaţi în timpul folosirii. A se păstra ferit de produse alimentare, băuturi şi produse furajere, seminţe sau ambalajele acestora. Mâinile şi/sau faţa trebuie să fie spălate înaintea pauzelor şi la sfârşitul programului de lucru. Citiți cu atenție și urmați toate instrucțiunile.

Măsuri de prim ajutor

Indepartati imediat toata imbracamintea contaminata. Daca apar stari de rau consultati un medic.
Ambalajul, eticheta si/sau fisa de siguranţa a produsului trebuie prezentate medicului.

• Dupa inhalare: repaus, aer proaspat, asistenta medicala.
• Dupa contactul cu pielea: se spala imediat cu apa si sapun. In caz de iritatie cereti sfatul medicului.
• Dupa contactul cu ochii: spalati imediat ochii afectati cel putin 15 minute sub apa curgatoare cu pleoapele deschise; consultati un oftalmolog.
• Dupa ingerare: clatiti imediat gura si apoi beti multa apa; solicitati ajutor medical. Se va provoca voma numai la recomandarea unui centru toxicologic sau a medicului.

Nu se va induce niciodata vomitatul si nici nu se va administra nimic pe cale bucala, daca persoana accidentata este inconstienta sau se plange de crampe.
• Indicatii pentru medic: tratament simptomatic (decontaminare, functii vitale).
• Antidot: Nu se cunoaste un antidot specific.

Măsuri de protecția mediului

Toxic pentru mediul acvatic, cu efecte pe termen lung. Nu descărcaţi pe sol/în subsol. Nu goliţi în canale de scurgere/ape de suprafaţă/ape subterane. Nu se aplică pe terenurile adiacente cursurilor de apă. Să se prevină prin orice măsuri ca produsul să ajungă în apele de suprafaţă.

SP1 – A nu se contamina apa cu produsul sau ambalajul său (a nu se curăța echipamentele de aplicare în apropierea apelor de suprafață/a se evita contaminarea prin sistemele de evacuare a apelor din ferme sau drumuri).

Spe3 – Pentru protecția organismelor acvatice și artropodelor nețintă, respectați o zonă tampon netratată de 15 m până la apele de suprafață. Se impune respectarea măsurilor de protecție a albinelor. Să fie atenționați crescătorii de albine în perioada efectuării tratamentelor. În perioada de înflorire a plantelor de cultură, se recomandă utilizarea produsului în afara perioadei de activitate a albinelor.

Additional information

Additional information

Gramaj

150 ml, 20 ml, 1 l

Livrare
Promotii
Fungicid Scala
Fungicid Scala
Pret de la: 10,00 lei
Cosul meu